Turvakotiyhteistyö

 

Weranna's aloitti syyskuussa 2014 pienen avustusprojektin, jolla tuetaan turvakotitoimintaa joko Keniassa tai Suomessa - asiakkaan toiveen mukaisesti. Ostaessasi Kenana Knitters -tuotteen myyntitapahtumissamme, lahjoitamme 5 e jokaisesta pehmosta hyväntekeväisyyteen. Saat itse päättää, kumpaan yhteistyökohteeseemme tuotto ohjataan: Ensi- ja turvakotien liitolle, vai Fidan ylläpitämälle Maasai-tyttöjen turvakodille Keniassa. Lue lisää alta:

 

Suomen Ensi -ja turvakotien liitto

 

on valtakunnallinen kansalais- ja lastensuojelujärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä. 
30 jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea tarjoaa perheiden tarvitsemaa ammatillista apua ja vapaaehtoisten tukea. Ne ylläpitävät 10 ensikotia, 6 päihdeongelmien hoitoon erikoistunutta ensikotia ja 12 turvakotia. Tapaamispaikkaotoimintaa järjestetään 17 eri yhdistyksessä. Osa yhdistyksistä keskittyy avopalveluihin. Liiton ylläpitämäNeuvokeskus tarjoaa tukea erotilanteissa oleville lapsiperheille. Lue lisää toiminnasta Ensi- ja turvakotien liiton verkkosivuilta.

 

Narokin turvakoti

 

Kimargon sisarukset Rose ja Marie viettivät tavallista pienen tytön elämää Maon kylässä vuoristoisella maasai-alueella Keniassa. Lapsuus oli onnellinen, tytöillä oli paljon sisaruksia ja lemmikkeinä vuohia sekä lampaita.   Tytöt pitivät koulunkäynnistä ja tulevaisuus näytti valoisalta. Kaikki muuttui vuonna 2004. Tuli aika ympärileikata tuolloin 6-vuotias Rose ja 7-vuotias Marie, jotta heidät voitaisiin myydä jalkavaimoiksi hyvään hintaan.  Rosen ja Marien isä yritti useasti ympärileikkauttaa tyttärensä, mutta he onnistuivat kerta toisensa jälkeen pakenemaan Kenian Full Gospel kirkon turviin.  Vuonna 2008 tytöt pakenivat lopullisesti ja saivat turvapaikan kirkon ylläpitämästä maasaityttöjen turvakodista Narokissa.

 

Turvakodissa tytöt saavat opiskella rauhassa. Nyt 13-vuotias Rose käy kahdeksatta luokkaa ja unelmoi opettajan tai sairaanhoitajan ammatista. 14-vuotias Marie haaveilee poliisin ammatista. Tytöt haluaisivat tulevaisuudessa perustaa samantyylisen turvakodin myös omalle kotiseudulleen.

 

 − Haluaisin pelastaa kaikki maasaitytöt ympärileikkaukselta. Tytöille pitää kertoa, ettei kenenkään tarvitse suostua silpomiseen!

 

Käytännössä kaikki maasaitytöt joutuvat käymään läpi väkivaltaisen rituaalin aikuisuuden kynnyksellä. Kipu aiheuttaa monille tytöille elinikäisen trauman ja toimenpiteen yhteydessä tyttö saattaa jopa kuolla verenvuotoon. Traumaattisista muistoista aiheutuu vakavaa masennusta, psykooseja sekä uni- ja mielialahäiriöitä.  Vaikka silpominen on tänä päivänä Keniassa rikos, on paimentolaisheimojen vuosisatojen takaista perinnettä vaikea kitkeä.  Vain tyttöjen ja yhteisöjen koulutuksella voidaan taistella väkivaltaa vastaan.

 

Narokin kaupungin Full Gospel -seurakunta näki maasaityttöjen hädän ja perusti vuonna 1999 turvakodin kodeistaan paenneille tytöille. Fida on tukenut turvakotia vuodesta 2003 lähtien. Turvakodissa tytöt saavat käydä koulua aina yliopistotasolle saakka ilman pelkoa ympärileikkauksesta tai pakkoavioliitosta. Fida auttaa kirkkoa ylläpitämään turvakotia ja tekemään ennaltaehkäisevää työtä tyttöjen ympärileikkauksen ja pakkoavioliittojen ehkäisemiseksi.

Turvakotiyhteistyö