Luiden muotoileminen koruiksi ja muiksi käyttöesieiksi saattaa kuulostaa kummallisesta suomalaisen korviin, mutta se on hyvin perinteinen Afrikkalainen tapa valmistaa tavaroita. Kenialaisissa slummeissa, missä saatavilla oleva materiaali on rajallista, käyttökelpoisen materiallin hukkaan heittäminen on juurikin sitä – hukkaamista. Luovuus materiaalien käyttämisessä onkin tärkeää, ja syömäkelvottomat asiat, kuten eläinten luut, muovataan täyttämään esteettisiä tarpeita koruissa ja kodinesineissä.

Kikoin luutuotteet tulevat Gikomban slummisa sijaitsevalta workshopilta. Pääsääntöisesti tuotteita varten lehmän luu ostetaan lähialueen ravintoloilta. Köyhimmissä osissa slummeja jätehuolto ei kuitenkaan usein toimi, joten joskus lehmän tai vuohen luita ja sarvia saattaa löytyä ympäristöstäkin. Poisheitettyjen materiaalien, kuten juurikin lehmänluiden, pullonkorkkien, cd-levyjen ja tölkkien, käyttäminen koruissa ja kodin sisustustuotteissa on myös keino pitää ympäristö puhtaana.

Crafting bone

Lehmänluu ja –sarvet ovat perinteinen eri heimojenkin käyttämä korumateriaali. Luusta kuitenkin valmistetaan myös vaikkapa nappeja, koriste-esineitä, astioita, käyttöesineitä ja niitä myös lisätään osaksi muita tavaroita koristeena. Perinteiden säilyttäminen on myös Keniassa hyvin tärkeää.

Bottle openers made of bone

Ensin materiaali leikataan ja hiotaan haluttuun muotoon; yksittäisiksi helmiksi, korvakoruiksi tai käsikoruiksi. Sen jälkeen korutekeleet keitetään, jotta luiden sisältämä öljy irtoaisi. Mikäli öljyä ei keitetä pois, väri ei tartu luuhun. Lopuksi koru kuivataan säiliössä väriaineen kanssa, tai ilman, jolloin luun alkuperäinen valkea sävy säilyy.

Bone pearls

Ikävä kyllä uhanalaiset eläinlajit kuten sarvikuonot ja norsut ovat edelleen valitettavan usein laittoman sarvi-, luu- ja syöksyhammaskaupan uhreja. Afrikassa käytetään myös puhvelin luuta korujen valmistukseen. Näitä laittomia materiaaleja on kuitenkin hankala saada ja niiden hinnat ovat korkeat, joten slummien asukkailla ja workshopin työntekijöillä ei ole mahdollisuutta niitä hankkia. Voimmekin taata, että Kikoin luutuotteet tehdään aina lehmän tai vuohen luusta.

Luuta Kikoi tuotteissa löytää Milele-käsikorusta ja -kaulakorusta, sarvikäsikoruista, avaimenperistä ja osina avainkaulakoruja. Keittiöön luuta saa serviettirenkaista, salaatinottimista ja pullonavaajista.

Posted in News By

Salla Thure